راه های بدست آوردن بصیرت از منظر قرآن چیست ؟
"بَصَر" در لغت به معنای قوه بینائى، چشم و علم است. جمع بصر، ابصار است و ابصار به معنى بصیرتها و معرفتها است.
بصیرت به معنى بینائى دل است، و به عبارتی مرادف معرفت و درک است. به همین خاطر است که بصیرت را عقل و زیرکى نیز معنا کردهاند.
حجّت و دلیل را نیز یکى دیگر از معانى بصیرت شمردهاند، این ظاهرا بدان جهت است که حجّت و دلیل، سبب بصیرت و بینائى دل می شود.
«فَلَمَّا جاءَتْهُمْ آیاتُنا مُبْصِرَهً» (نمل، ۱۳)، مبصره را بینائى دهنده گفته اند. بنابر این، آیات و نشانه های الهی، بینایی و بصیرت دهنده اند.
از نظر قرآن، بصیرت، نیاز اساسی بشر است و خداوند برای این که انسان به این حالت دست یابد، همه شرایط و بسترهای لازم را فراهم آورده است. بطوری که همه موجودات و آفریده های جهان را به عنوان مایه بصیرت معرفی می کند؛ زیرا انسان با بررسی و دقت در آفریده های جهان ـ که نشانه ها و آیات الهی هستند ـ می تواند فراتر از ظاهر و کارکردهای عادی و معمولی آن ها، به حقایقی دست یابد که وی را به مسیر درست زندگی هدایت می کند.
رعایت تقوای الهی و فرمانبرداری از دستورات خداوند، موجب رساندن انسان به این درجه از فهم و معرفت و آگاهی می شود که توانایی درک درست حقایق و تحلیل واقعیت ها را پیدا نموده و می تواند حق و باطل را از یکدیگر شناسایی و تشخیص بدهد.
«یَأَیها الَّذِینَ ءَامَنُواْ إِن تَتَّقُواْ اللَّهَ یجعَل لَّکُمْ فُرْقَانًا» اى کسانى که ایمان آوردهاید! اگر از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید، براى شما وسیلهاى جهت جدا ساختن حق از باطل قرار مىدهد (روشنبینى خاصّى که در پرتو آن، حق را از باطل خواهید شناخت). (فرقان، ۲۹)
با بصیرت است که آدمی موقعیت خود را می سنجد و نسبت به آن واکنش مناسب نشان می دهد.
از این رو خداوند در آیه ۲۰۱ سوره اعراف از تقوا و پرهیزگاری به عنوان یکی از عوامل روشنایی ضمیر و روشندلی بشر یاد می کند و می فرماید:
«إِنَّ الَّذِینَ اتَّقَوْاْ إِذَا مَسهمْ طَئفٌ مِّنَ الشَّیْطَانِ تَذَکَّرُواْ فَإِذَا هُم مُّبْصِرُون»؛ پرهیزگاران هنگامى که گرفتار وسوسههاى شیطان شوند، به یاد (خدا و پاداش و کیفر او) مىافتند و (در پرتو یاد او، راه حق را مىبینند و) ناگهان بینا مىگردند.
منبع : پرسمان قرآن