دختری که خواستگار ندارد باید چکار کند تا وسیله ازدواجش فراهم شود؟
سوال :دختری که خواستگار نداره و واقعا به ازدواج احتیاج داره به خاطر اینکه به گناه نیفته، باید چکار کند وسیله ازدواجش فراهم بشه ؟
در پاسخ به سؤال شما مطالبی را در قالب نکات زیر تقدیم می داریم:
۱. نیامدن خواستگار، به خودی خود دلیل بر وجود اشکال نیست؛ البته ویژگیهای ظاهری و جسمانی یا صفات اخلاقی در این جهت تأثیر گذار است. در این میان تنها صفات اخلاقی بر عده شما است. خیلی از کارها،خارج از خواست انسان است . در این موارد نباید نگران بود؛ زیرا آدمی نمیتواند امکانات را بر وفق مراد خود فراهم نماید. میتواند خود را با اوضاع موجود همخوان کند و هماهنگ سازد؛ در صورت اول همیشه نگران و ناراحت و غمگین و افسرده خواهد بود . در صورت دوم با ابتکار و خلاقیت و بهرهمند شدن از دیگر توانمندی های خود، شاد و با نشاط زندگی خواهد کرد . فعّال و سر زنده با همان امکانات و شرائط موجود، زندگی را بر خود سهل و آسان خواهد گرفت. بنابراین هیچ گاه نباید این موضوع مانع عمدهای بر راه ادامه زندگی و تحصیل و… شود؛ به هر حال خداوند خیر و صلاح بندگانش را بهتر از ما میداند، پس باید به او توکل کنید. تمام امور زندگی خود را به او واگذار کنید . خداوند به بهترین وجه و شکل به آن رسیدگی خواهد کرد . او خیر و صلاح بندگانش را بهتر از من و تو میداند. قرآن مجید میفرماید: «چه بسا چیزی را خوش ندارید، ولی خیرتان در آن است یا چیزی را دوست دارید، در حالی که شر شما در آن است».(۱)
۲. اگرچه ازدواج و همسر گزینی، بهترین راه برای کنترل غریزه جنسی و شهوت است، ولی تنها و آخرین راه نیست، بلکه در جایی که زمینه ازدواج برای فردی فراهم نیست، باید عفت پیشه کرد . با اتخاذ راهکارهایی، خود را از دام شیطان و گناه برهاند. در قدم نخست باید فکرتان را به طریقی از گناه منصرف کنید . با انجام کارهایی مختلف و متنوع، به ذهن تان اجازه و فرصت اندیشیدن به امور شهوانی و ازدواج را ندهید . هیچ گاه به خاطر خلاصی از رنج و فشار غریزه جنسی به ازدواج نامناسب تن ندهید. چه بسیار افرادی بودند که ندانسته چشم و گوش خود را بستند . تنها برای ارضای تمایلات جنسی، به ازدواج نامناسب روی آوردند . بعد از چند صباحی که آتش شهوت فروکش کرد، به اشتباه خود در تعجیل در ازدواج پی بردند. اما دریغ از راه برگشت که به سادگی ها میسّر نمی گردد.
۳. در ادامه نظر شما را به بعضی نظرات رایج افراد در مورد خواستگار نداشتن جلب می کنیم:
– من آدم بی ارزشی هستم که کسی مایل به ازدواج با من نیست.
– من آدم زشتی هستم که کسی مرا دوست ندارد و خواستگار ندارم.
– توانایی ها و صفات مرا کسی نمی شناسد، تا مرا انتخاب کند.
– اگرچه ازدواج برای من مهم است، اما اگر خواستگار متناسب و دلخواه خود پیدا نکنم، به هیچ وجه تن به یک ازدواج ناموفق نمی دهم.
– من قصد دارم با ازدواج به نیازهای خود پاسخ صحیح بدهم، اما بدون ازدواج نیز می توانم با مدیریت صحیح بر اساس اعتقاداتم و با برنامه ریزی دقیق، برنامه خود را تکمیل کنم.
– در صورت ضرورت اگر فرد مناسبی را یافتم ،خودم می توانم برای انتخابش اقدام کنم.
– من اگر چه قصد ازدواج دارم. اما به این معنی نیست که اکنون ناقص هستم و حتماً باید خواستگار و مردی بیاید و مرا کامل کند. همین الان هم کامل و دوست داشتنی هستم، حتی اگر با هیچ مردی ازدواج نکنم.
– به خاطر بعضی ضرورت ها که در ازدواج خود حس می کنم، حاضرم بدون در نظر گرفتن دیگران، خودم را با بعضی شرایط سخت و منحصر به فرد وفق بدهم.
– می توانم با هوشمندی که در خود سراغ دارم، از بی نهایت متغیری که در جهان هستی هست، سود ببرم . مشکل بی شوهری را با آن ها پر کنم. به نحوی که رشد من نسبت به همسالانم بیش تر باشد.
– اگر مردی مرا انتخاب نکند، برای درد دل ها و نجواهایم تنها می مانم و کارم به جنون کشیده می شود.
– اصلاً برای من عدم وجود خواستگار مهم نیست. این مسئله برایم یک مسئله جنبی است.
– خوشحال هستم که مستقل خواهم ماند . می توانم برای زندگیم هر طور که دوست دارم برنامه ریزی کنم.
– این همه درد و رنج های متاهلانی که در انتخاب همسر اشتباه کرده اند دیده ام. پس صبورم و فقط در صورتی تن به ازدواج می دهم که فرد مناسب را بیابم.
– من برای ازدواج و خواستگار وقتی ندارم. مسائل مهم تری در زندگی من وجود دارد.
– من برای آینده خود نگران هستم، بدون همسر، آینده من نامعلوم است.
– من برای اینکه احساس کوچکی نکنم، به هر قیمتی باید با فردی رابطه داشته باشم.
– بی نهایت مجرا و کانال برای خوشبختی می شناسم ، به نحوی که بدون در نظر گرفتن خواستگار و ازدواج، می توانم به آن ها برسم.
– امیدم برای یک ازدواج مناسب باقی خواهد ماند. اما آن قدر وظایف مهم در دست اقدام دارم که چشم به راه نمانم.
با توجه به بعضی نقطه نظرات بالا، ابتدا باید خودآگاهی خود را نسبت به خودتان و ازدواج افزایش دهید. وضعیت خانواده، وضعیت اقتصادی، وضعیت شغلی، مشکلات دیگر، نیازهای روانی، نیازهای جنسی، میزان مسئولیت ها و وظایفی که به عهده دارید، برنامه های رشدی، برنامه های تحصیلی، اوقات فراغت، دوستان و مسائل خاص شما همه و همه روی نحوه برخورد شما با مشکل تان تاثیر دارد و باید روی آن ها تمرکز شوید. برای همسریابی به جای اینکه منفعل باشید تا کسی بیاید و شما را بیابد، سعی کنید بر تلاش های فعالانه خود در جهت انتخاب بیفزائید.
برای این منظور راهکارهای زیر مفیدند:
۱- تا زمانی که کسی به خواستگاری شما نیامده، بهتر است فکر و ذهن خود را از مسائل مربوط به ازدواج، خواستگاری، ارتباط با جنس مخالف و نظایر آن خالی کند. با کمتر فکر کردن به این مسأله و توجه به تحصیل و مطالعه و پیشرفتهای علمی، اعتماد به نفس تان بیشتر خواهد شد.
۲ – مطمئن باشید با حفظ شؤون اخلاقی و دینی و رعایت وقار، متانت و حجاب کامل بهتر خواهید توانست خود را از دام خطا و لغزش حفظ کنید. بیتردید جوانان غیرتمند، اهل زندگی و وفا و عشق و متدین و هم شأن سراغ افرادی چون شما خواهند آمد و برای ازدواجی موفق از شانس بیشتری برخوردار خواهید بود. غریزه جنسی خود را کنترل نمایید . با پرسه زدن در اینترنت و با غور در افکار شهوانی، غریزه خود را تقویت ننمایید ، بلکه تا قبل از ازدواج تا می توانید با اتخاذ راهکارهایی آن را کنترل کنید.
۳- اعتقادات خود را نه تنها زیر سوال نبرید ،بلکه آن ها را تقویت کنید . هیچ تزلزلی به خود راه ندهید. متانت، عفت و پاکدامنی خود را همچنان به خوبی حفظ کنید . با ارزش ترین متاع در پیشگاه الهی همین ارزش ها است:
” ان اکرمکم عندالله اتقکم “. همواره در زندگی به خداوند مهربان – که از مادر به انسان مهربان تر است – امیدوار باشید. شخصیت خود را تخریب نکنید . نسبت به خود منفی بافی نکنید، بلکه بیش تر به جنبه های مثبت زندگی و شخصیت خود فکر کنید. همیشه این فکر را به خود تلقین کنید که ” من خوشبخت هستم .خوشبخت تر نیز خواهم شد” . خود را در تنهایی و انزوا قرار ندهید . سعی کنید در کارهای خانه و تمام کارهای اجتماعی که در خور شان یک زن مسلمان است با حفظ حیا و پاکی، مشارکت کنید.
به جای این که ذهن تان را به کمبودها، نقصهای خود معطوف دارید و از آن رنج ببرید، تواناییها و استعدادها و موفقیتهای گذشته و حال خود را به خاطر خود بسپارید . با تکیه بر آن ها یأس و ناامیدی را از خود دور کنید . با نگرشی مثبت به زندگی و آینده اجازه ندهید این گونه مسائل جزئی که در نهایت هم حل میشود، زندگی را بر شما تلخ کند. اگر خواستگار ندارید، هزاران هزار نعمت و توانمندی خداوند در وجود شما و اطراف تان قرار داده است و از آن بهرهمند هستید .چه بهتر است به آن ها بیاندیشید . به بهرهبرداری از آن نعمتها فکر کنید و لذت ببرید. رابطه خود را با خداوند متعال و راز و نیاز با او را فراموش نکنید که یاد خدا آرامشبخش است.
۴- هیچ وقت تنها و بیکار نباشید. اگر در حال تحصیل هستید، تمام هم و غم خود را به تحصیل معطوف کنید . به تحصیل تان در مقاطع بالاتر ادامه دهید . اگر در حال تحصیل نیستید، با کارهای هنری که علاقه دارید ،خود را مشغول کنید.
۵- در مجالس عمومی مانند نماز جماعت مسجد محل خود و یا مجالس مخصوص زنان و هیئت های مذهبی زنان شرکت کنید . توانمندی های خود را بروز دهید. زیرا خیلی از زنان از همین مجالس مورد برای ازدواج پیدا می کنند. در هر حال باید با حفظ حریم عفت و حیا ، خود را بیش تر به جامعه و مردم معرفی کنید تا بیش تر شما را بشناسند و خواستگار شوند.
۶- البته نباید از مسائلی که زمینه ساز خواستگاری است غفلت کرد، مثلاً پاکیزگی و نظافت ، شادابی ، خوش اخلاقی ، خوش سخن بودن، شوخی های به جا میان همجنس ، رعایت کردن فرهنگ صحیح جامعه ، پرهیز از گرفتگی چهره و عبوس بودن ، ابتذال اخلاقی ، ژولیدگی و اظهارات دلسرد کننده، حالات افسردگی و…
البته در کنار این کارها می توانید به افراد موثق و مورد اطمینان بسپارید که اگر پسر خوب و مجردی را سراغ دارند که با شما همخوانی و تناسب دارد ،به خانواده تان معرفی کنند تا زمینه خواستگاری از شما به وجود آید.
۷- هیچ وقت از دعا غافل نباشید . دعاهایی که در این جهت توصیه شده است بخوانید . از اثرات آن غافل نگردید. در زیر به برخی از دعاهای مجرب و مورد تأیید بزرگان اشاره می کنیم:
۱. همواره استعاذه به خداوند داشته باشید.
۲. خواندن و نوشتن آیات ۷۵ تا۸۲ سوره یونس و همراه داشتن آن.
۳. دعا و تضرع به درگاه خداوند.
۴. درخواست دعا از اولیای واقعی خداوند.
۵. صدقه دادن.
۶. در هر شبانه روز، یک بار زیارت عاشورا و دعای توسل به نیت برآورده شدن این حاجت قرائت کنید.
۷. در شب جمعه غسل کنید (غسل مستحبی) و بعد از نیمه شب، نماز امام زمان (عج) را بخوانید (کیفیت آن در مفاتیح الجنان در ضمن اعمال شب جمعه آمده است)
۸. سه روز چهارشنبه، پنج شنبه و جمعه را روزه بگیرید . روز جمعه نماز جعفر طیار به جای آورید (کیفیت آن در مفاتیح الجنان در ضمن اعمال روز جمعه آمده است). این عمل که مورد توجه بزرگان دین بوده، در استجابت دعا بسیار مؤثر است. آیت الله بهجت برای ازدواج توصیه می کنند: نماز جعفر طیار بخوانید . پس از آن، دعائی که در کتاب «زاد المعاد» مجلسی آمده که در این هنگام خوانده می شود، بخوانید . در پی آن، به سجده روید . تلاش کنید که حتماً گریه کنید. گر چه به مقدار کم و همین که چشم تان را اشک فرا گرفت ،حاجت تان را از خدا بخواهید . این عمل را تا زمانی که حاجت روا شوید، انجام دهید . اگر نشد، بدانید که یا کم خوانده یا با اعتقاد کامل نخوانده اید!
آیه« رَبَّنَا هَب لَنَا مِنْ أَزْوَجِنَا وَ ذُرِّیَّتِنَا قُرَّهَ أَعْینٍ وَ اجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَإِمَاماً» و آیه « رب لاتزرنی فرداً و انت خیرُ الوارثین-آل عمران» را (فراوان) بخوانید.
۹. سوره های ناس و فلق را زیاد بخوانید.
۱۰. به هنگام ورود به منزل سه بار سوره توحید بخوانید.
در پایان شاخه گلی از گلستان نبوی به شما هدیه می کنیم: پیامبر فرمود: «آنچه از دنیا نصیب تو باشد، اگر ناتوان هم باشی، به تو می رسد . آنچه به زیان تو باشد، به زور نمی توانی آن را از خود دور کنی. هرکس به آنچه از دستش رفته امید نداشته باشد، آسوده است . هر کس به آنچه خداوند روزی اش کرده، خرسند باشد، شادمان می گردد.» (۲)
در پناه ایزد منان و در سایه الطاف حضرت بقیه الله الاعظم همواره موفق و کامروا باشید.
پینوشتها:
۱. بقره (۲) آیه ۲۱۶.
۲. شیخ صدوق، الامالی، ص ۲۲۵ و ۳۹۳.
منبع: مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی