مهارت زندگی با همسر زشت
یکی از مشکلاتی که موجب ناسازگاری میان زن و شوهر شده و صمیمیت را در میان آنها کمرنگ میکند، توجه به زیبایی و جذابیت همسر پس از ازدواج میباشد. برخی اینگونه شکایت میکنند که همسرم زیبایی و جذابیت لازم را ندارد؛ به همین خاطر نمیتوانم با او صمیمی باشم و ابراز عشق و علاقه کنم و زندگیمان در معرض فروپاشی قرار گرفته است.
برای دوری از پیامدهای نامطلوب این عامل، باید در دو جا به این مسئله توجه کرد:
۱- هنگام انتخاب همسر
ظاهر زیبا و اندام مناسب یکی از ملاکهایی است که برای برخی افراد، در انتخاب همسر از اهمیت ویژهای برخوردار است. اسلام نیز با این مسئله مخالف نیست بلکه توصیههایی نیز فرموده است:
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند:
« أَفْضَلُ نِسَاءِ أُمَّتِی أَصْبَحُهُنَ وَجْهاً وَ أَقَلُّهُنَّ مَهْراً.[۱] بهترین زنان امت من، زیباروترین و کم مهرترین آنهاست.»
حضرت على (علیه السلام) فرمود:
«إِذَا أَرَادَ أَحَدُکُمْ أَنْ یَتَزَوَّجَ فَلْیَسْأَلْ عَنْ شَعْرِهَا کَمَا یَسْأَلُ عَنْ وَجْهِهَا فَإِنَّ الشَّعْرَ أَحَدُ الْجَمَالَیْنِ[۲]هر وقت یکى از شما، بخواهد، ازدواج کند، از اوصاف موى سر زن نیز سؤال کند همچنانکه از چگونگى رخسار او مىپرسد. چون که موى زن یکى از دو زیبایى (مو و صورت) اوست.»
البته باید توجه داشت که از نظر اسلام این ملاک به عنوان ملاک اصلی برای انتخاب همسر نیست، بلکه از آنجا که عشق به زیبایی و جمال در ذات هر شخصی است، به این ملاک توجه شده است؛ طبیعتا هر مردی دوست دارد با زنی که از نظر او زیبا و دلربا است ازدواج کند و زنان نیز میخواهند به همسری مردی خوشتیپ و خوشقیافه درآیند.
پس لازم است هر شخصی که زیبایی خاصی(درحد معقول و مطلوب) در مورد همسر آیندهاش مدنظر دارد و نمیتواند با نبود آن با زندگی کنار بیاید، به این ملاک قبل از ازدواج و انتخاب همسر توجه کند.
۲-پس از ازدواج
عموما مشکلی که در مورد عدم جذابیت همسر پیش میآید و زندگی را ناخوش میکند، مربوط به پس از ازدواج است؛ برای دوری از پیامدهای نامطلوب این مسئله باید چند مهارت را مدنظر قرار داد:
الف: دوری از چشمچرانی
در برخی موارد علت این مشکل، نگاه به نامحرم و مقایسه همسر با آنان است؛ وقتی فردی با توجه و دقت و احیانا با شهوت به نامحرمی نگاه میکند، بهصورت ناخودآگاه همسر خود را با او مقایسه میکند و چون یک چهره جدید و در نظر او مطلوبی است، آنرا از همسر خود جذابتر میداند و بهدنبال آن بنای ناسازگاری و بدرفتاری با او میگذارد.
بنابراین توصیه میشود که نه تنها در کوچه و خیابان و محل کار، بلکه در تماشای فیلمهای تلویزیونی و سینمایی و ماهوارهای و کلیپهای مختلف، از چشمچرانی و نظربازی اجتناب شود تا بنیان خانواده در معرض نابودی قرار نگیرد.
خداوند متعال در قرآن به مردان و به زنان دستور می دهد که از چشمچرانی پرهیز کنند.
«قُل لِّلْمُؤْمِنِینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَ…[نور/۳۰] به مردان با ایمان بگو دیده فرو نهند و…»
«وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ یَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَ…[نور/۳۱] و به زنان با ایمان بگو دیدگان خود را [از هر نامحرمى] فرو بندند و…»
ب: رعایت نظافت و آرایش ظاهر
یکی از توصیههای دین اسلام برای جذابیت همسر و ایجاد صفا و صمیمیت میان همسران، توصیه به رعایت نظافت و آرایش ظاهر و معطر بودن است که بهعنوان حقوق همسران مطرح میشود.
پیامبر اکرم(ص) در پاسخ زنی که راجع به حقوق شوهر بر همسرش سوال کرد فرمودند:
«…وَ عَلَیْهَا أَنْ تَطَیَّبَ بِأَطْیَبِ طِیبِهَا وَ تَلْبَسَ أَحْسَنَ ثِیَابِهَا وَ تَزَیَّنَ بِأَحْسَنِ زِینَتِهَا وَ تَعْرِضَ نَفْسَهَا عَلَیْهِ غُدْوَهً وَ عَشِیَّهً و…[۳] زن باید خود را با بهترین بوها خوشبو سازد و بهترین لباسها را بپوشد و با بهترین زینتهایش خود را آرایش دهد و هر صبح و شام خود را به شوهرش عرضه کند.»
البته متقابلا رعایت نظافت و بهداشت و زیبایی توسط شوهر به مردان نیز سفارش شده است که باید رعایت کنند.
ج: توجه به کمالات و ویِژگیهای شایسته همسر
زیبایی، تنها یکی از ویژگیهای همسر است اما ویژگیهای دیگری که بسیار مهم بوده و موجب صفا و صمیمیت و آرامش در زندگی میشود را نیز باید در همسر جست و به آنها توجه کرد.
ویژگیهایی از قبیل مهربانی، خوشخلقی و خوشبرخورد بودن، احترام به همسر، قناعت ورزی، خوب همسرداری کردن و… که با بودن آنها در همسر نباید مسئله زیبا نبودن همسر را عامل اساسی برای احساس رضایت از زندگی زناشویی تلقی کرد.[۴]
و در آخر شناخت این مسئله که ممکن است خداوند متعال خیر و مصلحت انسان را در زندگی با این همسر قرار داده است، میتواند عدم زیبایی همسر را به جذابیت تبدیل کرد.
خداوند متعال میفرماید:
«فَإِن کَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَى أَن تَکْرَهُواْ شَیْئًا وَیَجْعَلَ اللّهُ فِیهِ خَیْرًا کَثِیرًا [نساء ۱۹] و اگر از آنان خوشتان نیامد پس چه بسا چیزى را خوش نمىدارید و خدا در آن مصلحت فراوان قرار مىدهد.»
منابع:
[۱] کلینی، کافی، ج۵، ص۳۲۴.
[۲] حر عاملی، وسایل الشیعه، ج۲۰، ص۵۹.
[۳] کلینی، کافی، ج۵، ص ۵۰۸.
[۴] مجتبی حیدری، عشق ومحبت در زندگی، ص ۵۱.